Keresés
  • Csaba Ivancza

Mi a programozás?

A programozás segítségével vesszük rá a számítógépet, hogy bizonyos utasításokat végrehajtson és a kívánt célt elérjük. Ilyen utasítások sorozata alkotja a forrás kódot, amit a gép néhány lépés után megért, és a leírtaknak megfelelően cselekszik.


Amikor programozni szeretnénk megtanulni, akkor rengeteg programozási nyelvvel találkozunk, és nem tudjuk igazán ezeket a dolgokat hova tenni. Szembe jön velünk a C/C++, C#, Objective C, Java, JavaScript, Swift, Python stb. Felmerülhet a kérdés, hogy miért van ennyi programozási nyelv? A válasz egyszerű, különböző programozási nyelvek, különböző problémákat hivatottak hatékonyan megoldani. Minden nyelvnek vannak előnyei és hátrányai, de egy-egy nyelvet több területen is alkalmazhatunk. Olyan ez, mint amikor futni készülünk. Futhatunk torna cipőben is, de futhatunk a célnak megfelelő cipőben is. Mind a két cipőben tudunk futni viszont a végeredmény már eltérő lehet. A tornacipőben fájni fog a lábunk, esetleg elcsúszunk, azonban egy erre készített cipőben jobb teljesítményt tudunk nyújtani.

Ugyan ez igaz a programozási nyelvekre is, és a célnak megfelelően választhatunk.

Például a JavaScript nyelvet használják weboldalak és webalkalmazások készítéséhez, konkrétabban a felhasználói felület programozásához. Ez az a felület amivel a felhasználó kapcsolatba kerül, amikor görget, kattint vagy egy űrlapot tölt ki. A nyelv azonban folyamatosan fejlődik, például JavaScriptben készítették a Spotify-t vagy a Visual Studio Code nevű alkalmazást.

A Java nyelvre példaként szolgálhat az Android rendszer, és az Android-os alkalmazások. iOS alkalmazásokhoz használhatunk Objective C és Swift nyelvet.

A teljesség kedvéért az alkalmazások, amelyek a gépeinken futnak, készülhetnek C++, C#, JavaScript, Java, Python nyelven is. Itt többnyire az elérni kívánt cél határozza meg, melyik nyelvet választjuk.


Ha felkeltettük az érdeklődésed, nézd meg az erről szóló videónkat, és ha ezek után úgy érzed, hogy jobban elmerülnél a témában, jelentkezz a képzéseink egyikére .

4 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése